Új-Zéland hozzánk képest valóban a világ „másik vegén” van. Azt hihetnénk hát, hogy csak képeskönyvekből gyönyörködhetünk a világ egyik legszebb merülőhelyének tartott Szegény Lovagok szigetei víz alatti látványában, aztán tessék.
Itt van egy helyszíni élménybeszámoló. Nem szabad lebecsülni a magyar búvárok kalandvágyát.

Új-Zéland Északi-szigetének partjaitól mintegy 25-30 kilométerre fekszenek a két fő és több apró szigetből, valamint egy különálló kis szigetcsoportból álló Szegény Lovagok Szigetei. A közel tízmillió éve kihunyt ryolit vulkánok alkotta szigetcsoport Új-Zéland legmegbecsültebb Tengeri rezervátuma és a világ tíz legjobb merülőhelye között tartják számon. E szigetekről sok mindent el lehet mondani,

csak azt nem, hogy szegények. Az elnevezés egyébként a felfedező James Cook kapitánytól ered.
A gyönyörű mélykék tenger által keretezett meredek sziklafalak és ormok már önmagukban olyan csodálatos látványt nyújtanak, ami megéri az egyórás hajóutat, de a természet igazi szépsége a víz alatt mutatkozik meg. A vízvonal felett és alatt számos barlang, alagút és sziklaív teszi érdekessé és felejthetetlenné a látványt.
Lemerülve az első szembetűnő dolog az élővilág gazdagsága. Rengeteg hal és más tengeri állat találta meg itt otthonát a barlangok és repedések labirintusában. A kristálytiszta vízben úszkáló színpompás halrajok nem egyszer azt az érzést keltik, mintha trópusi tengerben merülnénk. Ez a távoli Korall-tengerből ide jutó meleg áramlatnak köszönhető. A fenéken és a sziklák repedéseiből murénák tátogatják szájukat és rákok dugják ki csápjaikat puhatolózva. Időnként néhány rája húz el fenségesen a búvárok mellett. Néha egy-egy cápa, vagy delfin is feltűnik.

A halak rendkívül barátságosak, nemhogy közel engedik az embert, de szinte keresik a társaságát. Nem egyszer megállnak a búvárokkal szemben és kíváncsian bámulnak be a maszkon, A magyarázat talán abban keresendő, hogy a terület rezervátumként régóta védettséget élvez mindenféle szigonyos vadászattól, halászattól és gyűjtögetéstől. A tenger másik érdekessége a halak változatossága és színei. Ezen a helyen több halfaj él. mint Új-Zéland többi részén összesen.

A Whangareitől mintegy 50 kilométerre lévő Tutukaka nevű kis faluból több bázis indít rendszeresen járatokat külföldi és hazai búvároknak. A bázisokon felszerelést lehet bérelni és palackot töltetni. A hajók különböző méretű és típusú búvárhajók. A biztonsági felszerelések megfelelnek a nemzetközi előírásoknak, a kiszolgálás udvarias. A személyzet tagjai, mint az új-zélandiak általában, rendkívül kedvesek és segítőkészek.

A merülésre leginkább a január közepétől április végéig tartó időszak alkalmas, a decemberre és januárra eső nyári szünidőt a zsúfoltság miatt amúgy is érdemes elkerülni. Az időjárás rendkívül kellemes ilyenkor. A nap melegen süt, de a hűs tengeri szélnek köszönhetően nincs kánikula. Ekkor a legmelegebb a tenger, a víz eléri a 21-22 C fokot, a látótávolság pedig a 20-30 métert.

A szigetcsoport számos, búvárkodásra különösen alkalmas helyet tartogat. Ezek közül is kiemelkednek például az alábbiak:

Új-Zéland számos különleges merülőhelyet kínál az odautazóknak, A legjobb információforrás a „Dive New Zealand ” The Best Dive Sites in NZ című füzet, amelyet az állami idegenforgalmi irodáktól lehet kérni (pl. Fremdenverkehrsamt Neuseeland, Rossmarkt 11, D-60311 Frankfurt, tel: 00 49 69/971 2110,
fax: 971 21113).
A mérsékelt égövbe eső Déli-sziget legdélebbi csúcsán fekvő Stewart-szigetnél például a hűvös vízben hemzsegnek a prémfókák, a languszták és a csikó¬halak. A dél-nyugati partokon a csodaszép Milford Sound környéki fjordvidéken hatalmas moszaterdőket és fekete korallokat láthatunk már kis mélységben. A keleti parton Kaikorua az ámbrás cet néző tengeri túrák kiindulópontja. Lemerülni ugyan nem lehet közéjük, de a felszíni találkozás ezekkel az óriásokkal így is egyedülálló élményt jelent. Aki a nyílt tengeren egy nagy ketrecben mako- és kékcápák közé akar merülni, az ugyanebben a városban keresse fel Víc és Fizz Foster Shark Dive nevű irodáját. A Déli-sziget északi része még egy búvárcsemegét kínál: merüléseket a világ talán legtisztább édesvizű forrástavaiban. Az Ábel Tasman nemzeti parkban, Tataka mellett találhatók a Waíkoropupu-források. A 12 C fokos vízben több mint 60 méter a tükrökkel mért látástávolság, ugyanis a legnagyobb forrás átmérője csak 42 méter. Olyan, mintha egy növényekkel teli óriási akváriumban merülnénk.
Az észak-keleti oldalán inkább már szubtrópusi klímájú Északi-sziget még nagyobb bőségben kínál¬ja a jobbnál-jobb merülőhelyeket. Fenn északon a Reinga-fok előtt ilyen az óriás sügéreiről híres Three Kings-szigetek, észak-keleten a Paihia előtti öböl festői szigetei (Bay of Islands) delfin csapatokkal és hatalmas úszójú Szent Péter halakkal, de említhetjük a Great Barríer-szigetet Aucklandtól északra, az Alderman és Major-szigeteket (Tukua Marine Reserve) a Coromandel-félszígetnél, valamint a White-szigetet füstölgő vulkánjával a Bay of Plenty közepén. Utoljára, de távolról sem utolsósorban kell kiemelni a Poor Knights-szigeteket Wangareitől keletre, amelyek minden bizonnyal Új-Zéland legjobb, különleges képződményekben és élőlényekben leggazdagabb merülőhelyeit kínálják.

Blue Maomao Arch ( Kék Maomao-sziklaív )

Ez a szigetcsoport és főleg a déli szigetek leggyakrabban látogatott helye.  A nevét a kék maomao nevű halakról kapta, amelyek nagy számban élnek a sziklaív alatt. A déli bejárat felől beúszva olyan, mintha egy gótikus katedrálisba érkeznénk. A mintegy 15-20 méter mély fenék tele van kisebb-nagyobb sziklatömbökkel és dúsan tenyészik itt többféle hínárszerű tengeri moszat. A kövek alól sok helyen mozaik-, szürke- és sárga murénák dugják ki fejüket. A falakat szivacsok, hidroidok lágykorallok borítják. A fenék tölcsérszerűen torkollik az átjáróba, ahol elképesztő látvány fogad bennünket. A viszonylagos homályt a szemközti kijáratból, valamint fentről a sziklafalat megszakító lyukból fénypászmák törik át. Mindenütt halak kavarognak: kék maomao-k, vörös disznóhalak, kétfoltos szirtsügérkék, fekete angyalhalak. Kifelé a kijáratot egy nagy szikla torlaszolja el, ami alatt átúszva ismét szélesedik a látótér. A környéken nem ritkák a fenéken lapuló szőnyegcápák, vagy a csapatokban úszó delfinek. Az év egyes szakaszaiban tömegesen látni erre tövises rájákat, sőt néha inkább csak a hidegebb tavaszi időszakban találkozhatunk nautiluszokkal és óriás zsákállatokkal is. Ezek a szabadon úszó, átlátszó hordóra emlékeztető titokzatos lények akkorák is lehetnek, hogy testüregükbe a búvár akár be is úszhat!

Long Cave ( Hosszú-barlang )

A Hosszú-barlang kívülről nézve olyannak tűnik, mintha egy gigantikus baltával hasítottak volna a szigetbe. A kanyonszerű barlang meredek falakkal övezett hosszú folyosó. Míg a barlangbejáratnál valósággal izzik a víz a felülről élesen betűző napfénytől, ami a homokos fenékről visszaverődik, addig a barlangba mind beljebb hatolva sűrűsödik a homály. A járat egyre összébb szűkül. A vége felé, amely inkább alagút, mint kanyon, alig ad annyi helyet, ami elég két búvárnak.

Furcsa nyugalom uralkodik itt. Az erős lámpák fényében pikkelyek ezüstös csillogása tűnik fel. Egy különös kis hal él itt. Viszonylag könnyen tájékozódik a sötétben aránytalanul nagy szemeivel, amiről a nevét is kapta. Ő a Nagyszemű.

Northern Arch  (Északi-sziklaív)

A Tawhiti Rahi-sziget északnyugati részén található egy kis átjáró, amely a maga egyszerűségében épphogy csak sejtetni engedi a víz alatt megbúvó rendkívüli látványt, amely a hólyag-moszatok által képzett határvonal alatt bontakozik ki. Az átjáró közelében ugyan sekélyebb a víz, de nem sokkal odébb, a meredeken felszökő sziklafaltól 3-4 méterre, már 50 méter alatti mélységek vannak. Bár a közel függőleges falak néhol egészen simák, itt is helyet talált magának az
állat és növényvilág.

A falat foltokban lepik el a moszatok, szivacsok, ékszerrózsák és különböző puhatestűek, például a tengeri csigák különféle fajai. A repedések pedig rákoknak adnak otthont. Ez a hely mégis inkább a mélységéről, mint a tövises ráják ívóhelyéről nevezetes.
Amikor eljön az ideje, a hullámverés hatására a falakon ide-oda ringatódzó hólyagmoszatok szárai közé helyezik el ikratokjaikat.

Rikoriko Cave ( Rikoriko-barlang)

Ez az óriási, kb. 200 méter átmérőjű barlang, a világ egyik legnagyobb tengeri barlangja. A búvárhajónk kényelmesen navigált benne, mert a víz sehol sem túl sekély. A többnyire 15 méter mély fenék éppen alkalmas a horgonyzásra, mélyülni igazán csak a bejárata körül kezd. A hely ideális olyan búvárok számára, akik szeretnek sötétben merülni. Ugyanis a bejárattól kezdve fokozatosan sötétedik, majd szinte teljesen elhal a fény. Az erős tengeri áramlatok nagy mennyiségű planktont sodornak a barlangba. Ez a kettő együtt teszi lehetővé, hogy több, általában csak a mélyebb vizekre jellemző állattal találkozzunk.

Ilyenek például egyes mélyvízi lágykorallok, tengeri uborkák, diadém sünök, hatalmas sárkányfejű halak, sőt a hűvösebb, de kissé zavarosabb tavaszi időszakban gyakran látnak itt 2 méteres mélytengeri lábasfejűeket is.

TieDyeArch ( Tie Dye-sziklaív )

A délen fekvő Aorangi-szigettől 5 kilométerrel még délebbre található a kissé elkülönült The Pinnacles-szigetcsoport. E kis toronyszerű szigetek talán legszebb helye a Tie Dye-sziklaív. A mintegy 15 méter belső átmérőjű sziklafolyosóba érve úgy érezzük, mintha természet alkotta templomban járnánk. Az átjáróban döbbenetes látványt nyújt a rengeteg hal. Óriási rajok kavarognak és húzódnak a tovaúszó búvár elől a fal mellé, amerre csak a szem ellát.

Nyaranta a tövises ráják szívesen keresik fel ezt a helyet is. A fenékre süllyedve nagy vulkáni sziklákat találunk, amelyek szinte hézag nélkül borítva vannak a legkülönbözőbb színes, alsóbbrendű élőlényekkel.
Említhetném még az emlékezetesek közül a Rocklilly Inlet-et, a Jan’s Tunnel-t, vagy a The Gardens nevű helyet.

Ötvennél több olyan merülőhelyet tartanak itt számon, ahová rendszeresen szerveznek búvártúrákat. Azok számára, akik a roncsmerülést kedvelik, szintén Tutukakából indítanak túrát a TUI nevű hadihajó roncsához, amit kifejezetten a búvárok számára süllyesztettek el és láttak el külön nyílásokkal. 2000. októberében került végleges nyughelyre a második ilyen kiszolgált hadihajó is. Mindössze másfél órai autóútra van innen Bay of Islands. Itt, a Cavalli-szigetnél nyugszik hullámsírjában a legendás Green Peace hajó, a Rainbow Warrior.
A hazánktól való jelentős távolság, valamint ennek anyagi vonzata miatt kevéssé valószínű, hogy magyar búvárok által felkapott hellyé válik ez a csodálatos búvárparadicsom, mégis őszintén és melegen ajánlom mindenki számára aki megteheti, hogy elutazzon oda, vagy ausztráliai túra közben útba ejtheti.

Repülés:
Az Air New Zealand Frankfurtból hetente háromszor repül Los Angeles-en és Honolulu-n át Auckland-be. Más társaságokkal persze keleti irányba indulva is megközelíthető. Repülési idő kb. 24 óra, időeltolódás az új-zélandi nyár időszakában plusz 12 óra.

Beutazás:
Magyar állampolgároknak 2000 március 1. óta, legfeljebb 90 napra, vízummentes. Feltétel azonban a vissza-, vagy továbbutazásra érvényes jegy és a megfelelő anyagi fedezet: legalább 1000 NZD/fő/hó (csekken, vagy Visa és Master Card-on is lehet) és természetesen a legalább három hónapig érvényes útlevél.

Oltások:
Közvetlen odautazás esetén nem szükséges. Betegbiztosítás feltétlenül ajánlott.

Pénz:
Új-Zélandi dollár, l NZD kb. 130-140 forint.

Nyelv:
angol és maori (él azért ott kb. 2000 magyar is) Áram: 230 V/50 Hz; 3 pólusú lapos adapter szükséges.

Közlekedés:
A jól kiépített, de sokszor kanyargós utakon „balra hajts, jobbra előzz” a szabály. Nemzetközi jogosítvány ajánlott. Autókölcsönzés csak 21 év felettieknek, személyautó kb. 100.-NZD, négy¬ágyas kempingautó kb. 200,-NZD/nap, az üzemanyag viszonylag olcsó. Fejlett autóbusz hálózat működik és jó vasúti, valamint repülő összeköttetések is vannak.

Szállás:
Az igények széles skáláját lefedik, de a népszerűbb helyeken és időkben célszerű előre foglalni. Kérjünk tanácsot a kiszemelt búvárbázistól. Bérautózás esetén a kempingekben jutányos árú szállásként komfortos „flat”-ek, vagy komfort nélküli „cabin”-ok vehetők igénybe (kb. 50-30.-NZD/ 2 fő). Kérje a turistairodáknál a díjtalan Camp, Gabin and Caravan Accommodation Guide-ot.

Búvárkodás:
A búvárkodás népszerű szabadidősport, mindenfelé találhatók bázisok, többnyire PADI és CMAS iskolákkal. A legjobb naprakész címforrás a honos Dive Magazin, vagy a helyi telefonkönyvek. Akik saját felszerelést visznek és DIN csatlakozós első lépcsőt használnak, vigyenek nemzetközi átalakítót, mert ilyet nem minden bázis tart raktáron.

Néhány hasznos cím:
Poor Knights-szigetekhez: Dive Tutukaka, NZ Ngunguru-Tutukaka, Marine Road, Tel: 00 64/ 9/434 3867, Fax: 434 3884 (Internet: www.diving.co.nz)

Knight Line Ltd., P.O.Box 404, NZ-Whangarei, Tel: 00 64/9/434 3733, Fax: 434 3704.egynapos túra két merüléssel, palackkal, ólommal: 120.-NZD.
Ketreces merülés cápák közé: Shark Dive, Vic+Fizz Foster, Southbay Parádé and Tűi Road, NZ-Kaikorua, Tel: 00 64/3/319 6888, Fax: 319 5713. Jellemző ár: 125.-NZD. Merülés a Waikoropupu forrásokban: Frank Byrne, NZ-Tataka, Dodson Rd.,Tel: 00 64/3/525 8021, vagy palack bérelhető a helység egyetlen benzinkútjánál is. Merülni csak 12 és 18 óra között szabad a 7 km-re lévő forrásokban. Szállás: Sans Souci Inn,Vera+Reto Balzer, Richmond Rd, NZ-Pohara-Tataka, Tel/Fax: 00 64/3/525 8663. Kétágyas szoba, közös fürdővel és toalettel kb. 65.-NZD.

Tanács fotósoknak:
Vigyenek magukkal elég filmet, mert a helyszínen drága. A szárazföldön nyáron az erős ultraibolya sugárzás miatt UV vagy Skylight szűrő szükséges.

Külképviseletek:
A legközelebbi magyar nagykövetség Ausztráliában van (17 Beale Crescent Deakin A.C.T. 2600 Canberra, tel: 6282 2555 vagy 6282 2642). Új-Zélandon működik két tiszteletbeli magyar konzul: Szabó Miklós főkonzul úr, Auckland, 7/la Pícton Street, Ponsonby NZ 1003, tel: 9/376-3609, fax: 9/376-3908, valamint Szentirmai Pál főkonzul úr, Wellington, 151 Orangi Kaupapa Road 6005, tel: 4/ 938-0427, fax: 4/ 938-0428.

Mátis László

Shark Diving Instructor